ARONYA: Olağanüstü Erdemlere Sahip Bir Meyve
Süper meyve olarak tanımlanan ARONYA (aronia melanocarpa) büyük erdemlere sahip küçük meyve.
Mutlaka tanışmalısınız!
Aronya’nın küçük hikayesi!
Açık alanlarda yetişen bu çalı formunda meyve ağaççığı, kuzey Amerika da dere kenarlarında, hatta bataklık bölgelerde kendilindenyetişmekteydi. Kızılderililer tarafından beslenmede ve iyileştirici özellikleri sebebiyle çok kullanılan bu meyve, yıllar içinde birçok hastalıklara şifa kaynağı olacaktır.
Alışılmışın dışında bir tada sahip bu meyve; biraz buruk, biraz mayhoş, çok düşük şeker oranı damak zevkine pek uymasa da olağanüstü faydalarını anlamakta gecikmeyen Rusya ve doğu Avrupa 19. Yy da yetiştiriciliğini başlatmıştır.
Literatürde Süper meyve olarak da bilinen bu meyve, Rusya’daiyileştiren bitki olarak bilinir. Hatta “aronya giren eve doktor girmez” diye bir deyimleri de varmış… 6- 7 yıldır ülkemiz de araştırmalar başlatılmış, son 3 yılda çok ciddi ölçeklerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Diyabet hastalarını sevindirecek!
Şeker oranı çok düşük, düzenli tüketiminde glisemik indeksini düzenlemektedir.
Kansere karşı koruyucu!
İçerdiği C vitamin ve çok yüksek konsantrasyonda polifenol bileşenler sayesinde antioksidan değeri en yüksek meyve olarak, kanser önleyici olma özelliğine sahiptir. Bu sayede, bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların tedavisini daha etkili kılmaktadır. Ağır tedavilerden en çok etkilenen karaciğerin dostudur. En etkili kullanım şekli suyudur, ancak taze meyve, kuru, çay olarak da tüketilebilir.
Kalp dostu!
Düzenli tüketildiğinde kan dolaşımını iyileştirmekle beraber, kandaki yağ oranını azaltmasını da sağlamaktadır. İçerdiği flavonoidler sayesinde antibakteriyel, antiviral,antienflamatuvar yani iltihaplanmayı önleyici özelliğiyle pıhtı oluşumunu sınırlamaktadır. Siyaha yakın koyu mor renginden de anlaşıldığı gibi, içerdiği antosiyaninler sayesinde damarların esnekliğinde çok güçlü katkı sağlamaktadır. Böylece kan basıncını da düzenlemektedir.
Nörodejeneratif hastalıklara karşı kalkan!
Alzheimer, Parkinson hastalıkların sebeplerinin birisi vücudumuzdaki serbest radikallerdir. Antioksidanların en önemli vazifelerinden biri de serbest radikalleri imha etmesidir. Aronya’nın ORAC (serbest radikal emilimi kapasitesi) değeri en yüksek meyve olarak, antioksidanlar sayesinde emilen bu serbest radikaller, dejeneratif hastalıklara karşı koruma kalkanı olmaktadır.
Aronyayı nasıl tüketmeli!
Bu küçük cevher’i tüketmenin en etkili hali %100 soğuk sıkım suyudur. Yıl boyunca günlük 40ml/50ml saf shot olarak içebilirsiniz. Ya da aynı miktarı ekleyerek sodanızı ya da kokteyllerinizi şenlendirebilirsiniz.
Hasadı eylül ortasında başlayan aronyayı doğru koşullarda saklandığı taktirde kasım başına kadar taze meyve olarak tüketebilirisiniz. Salatalarınıza, yoğurdunuza katarak hem sağlınıza katkıda bulunup,hem de göz zevkinizi doyurabilirisniz.
Tavsiye edilen miktar avuç içi kadardır,
Aronyalı Smoothie hem serinletip hem de doyurucudur.
Kuru aronyayı 12 saat suda bekletince hafifçe dolgunlaşacaktır. Pastalarda, Keklerde, kurabiyelerde konuklarınızı şaşırtacaksınız.
Ve tabi ki aronya kurusu, çayı, sirke, reçel, marmelat formunda yıl boyu tüketmek mümkündür. Fonksiyonel gıda kategorisinde yer alan Aronya, tamamen doğal ortamda yetiştirilen bu küçük meyveleri günlük yaşantınıza dahil ettiğiniz de büyük etkilerini göreceksiniz.
Özet olarak, kendisi küçük etkisi çok büyük.!
Vildan KARATAŞ