Marcel Aronya Kadın Kooperatifi

“ANADOLUDAKİLER” PROJESİ TANITILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı, İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde Emine Erdoğan Hanımefendi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, “Bereket, Birikim ve Beceri” mottosuyla hayata geçirilen “Anadoludakiler” projesinin tanıtım programına Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Koordinasyonunda, Doğu Marmara Bölgesi illerinden (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova)   zanaatkarlar ve üreticiler de katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet ŞİMŞEK ‘’SOGEP-Anadoludakiler’’ programının içeriğine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Programda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Anadoludakiler” hareketi kapsamında, 81 ilin tamamında, Kalkınma Ajansları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik “Anadoludakiler Destek Programı” müjdesini verdi. Bakan Kacır, projeleri başarılı olan girişimciler, kooperatifler, usta ve zanaatkarların destekleneceği program ile ilgili “Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda; yerel üretim değerlerimizi yenilikle buluşturan, geleneksel değerlerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir yerel kalkınma modelini adım adım hayata geçireceğiz. Bölgesel potansiyelleri keşfederken, yerel ekonomilerimizi canlandırıyoruz. Bölgeler arasındaki eşitsizliği azaltırken; her kesimden insanımızın yaşam kalitesini yükselterek topyekûn kalkınmayı hep birlikte tesis ediyoruz.” dedi.

Alt başlık: Program Kapsamında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Başvuruları Almaya Başladı

“Anadoludakiler” hareketi kapsamında, 81 ilimizin tamamında, Kalkınma Ajansları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik ‘’Anadoludakiler Destek Programı’’ 28 Haziran itibariyle başladı. İlimizde ilgili çağrı kapsamında başvuru süreçleri Doğu Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülmektedir.

Destek programı ile Anadoludakiler markası ile topraklarımızın zenginliğinin dijital platformda paylaşılarak yerel üreticilerin desteklenmesi, geleneksel kültürün yaşatılması ve yerel potansiyellerin keşfedilmesi amaçlanmaktadır. Çağrı kapsamında sunulacak projelerde https://anadoludakiler.org/ bağlantısında sunulan platformda bulunan ya da bu platforma eklenme potansiyeli bulunan değerlere ilişkin içerik bulunması beklenmektedir.

S.S. Marcel Aronya Ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi

2022 yılı Mayıs ayında, Yalova’da Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler üreten çiftçiler olarak kooperatif kurmaya karar verdik. 16 ortak ile başlayan bu serüvenimiz hâlihazırda 31 ortak ile devam ediyor. Amacımız ortaklarımızın ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan mal ve hizmet üretimi ile bunların pazarlanmasına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak, girişimlerini desteklemek, üretim becerilerini geliştirmek, sağlıklı gıdalar üretilmesini teşvik etmek ve böylece ortaklarımızın ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Yaptığımız tüm çalışmaların temelinde, israflardan kaçınıp, maliyetlerimizi azaltarak, tarımsal üretim verimliliğini arttırmak, kooperatifin konusuna giren ve ortaklarımızın ürettiği; ürünlerini iyi şartlarla değerlendirmek, tarımda ve kırsalda sürdürülebilir yaşam sağlamak, doğal kaynakları, başta su olmak üzere dikkatli kullanıp, çevreye uyumlu, insan ve canlı sağlığını korumaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. S.S. Marcel Aronya Ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Bu doğrultuda yaptığımız çalışmaların başında, yetiştirdiğimiz diğer tıbbi ve aromatik bitkilerin yanı sıra, “Süper Meyve Aronya” yı tüm Türkiye’ye tanıtmak, pek çok konuda insan sağlığı için önemli faydaları olan bu ürünün sağlıklı tüketimine katkı sağlamak da gelir. Ortaklarımızın arasında çiftçiliğin yanı sıra mesleği diyetisyen, mimar ve mühendisler olanlar da vardır.

Şehir hayatından geri kırsala dönenler, hep kırsalda yaşamış olanlar ve yarı zamanlı beyaz yaka, yarı zamanlı çiftçi olanlardan oluşmuş bir kooperatifiz. Kooperatifimiz Yalova’da Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) desteği ile küçük bir “Araştırma, Geliştirme” çalışma alanı kurmuştur. İleride diğer üreticilere de örnek olabilecek bir AR-GE merkezi olma hedefiyle yola çıkmıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın aronya ve sanayisine verdiği destek sayesinde, ekonomik değer elde etmek için çalışmalar hızlanmıştır. Aronya suyu üretim tesisinin açılması ve sanayide kullanım için aronya tozunun patent başvurusu gibi desteklerle, aronya meyvesinin Türk damak tadına uygun yeni lezzetler geliştirilmesi için çalışmalarımız başlamıştır.

 

 

Süper Meyve Aronya: ‘Kendisi Küçük, Faydası Büyük’

Vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve çeşitli hastalıklara yol açan maddelerin imha edilmesi, yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan ölçek ORAC değeri (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) olarak ifade edilmektedir. Bir besinin ORAC değerinin yüksek olması, daha fazla antioksidan olduğunu ifade etmektedir. ORAC değeri yüksek besinler, kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir ve aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici bir etki gösterebilirler.

Antioksidan özelliği en yüksek ve süper meyve olarak adlandırılan aronya meyvesinin ORAC değerinin 16062 gibi yüksek bir düzeyde olduğu bildirilmiştir.

Üzümsü meyveler içerisinde yer alan Aronya’nın (Aronia melanocarpa) insan sağlığı üzerine etkisi konusunda yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre en yüksek değere sahip olduğuna dair sonuç alınmış pek çok çalışma vardır. Bu meyve türünün düzenli tüketimi ile iyi kolesterol seviyesini artırmak, kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler hastalıklar, kan basıncını kontrol etmede, sağlıklı kan şekeri düzeyini korumada, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmayı güçlendirmede sindirim sistemi hastalıkları, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi, beyin ve sinir sistemi dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve radyasyon zehirlenmesi tedavisinde ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı konusunda akademik çalışmalar yapılmıştır.

Anadoludakiler.org tanıtım etkinliğinde, Anadolu topraklarında yetişen farklı ürünleri tanımak isteyen ve farklı lezzetlere değer veren Türkiye’nin değerli şefleri de katılım göstermiştir.

Bir cevap yazın